Informatii utile in constructii


Scari, balcoane si parapeti

     Scările se vor verifica prin examinare vizuală şi măsurări locale.

Treptele trebuie să fie de înălţime egală şi să corespundă ca formă, dimensiuni şi mod de finisare a prevederilor proiectului. Intre doua podeste consecutive treptele trebuie să fie identice, suprafaţa lor trebuie să fie orizontală, iar îmbrăcămintea trebuie să fie fixată sau aderentă de suport şi să corespundă condiţiilor de calitate cerute pardoselii din acelaşi material.

     Orizontalitatea treptelor se va verifica la fiecare treaptă cu dreptarul şi nivela cu bulă de aer. Muchiile treptelor trebuie să fie drepte şi intacte, să nu prezinte ondulaţii sau ştirbituri. De asemenea, treptele de beton sclivisit sau mozaicat nu trebuie să prezinte reparaţii locale ale unor ştirbituri produse în timpul execuţiei din cauza unei protejări insuficiente a treptelor. In asemenea cazuri se va reface îmbrăcămintea pe toată lungimea treptelor.

     Podestele scărilor trebuie să aibă suprafaţa plană, fără denivelări între elementele constructive (plăci de mozaic, gresie, marmură, etc). Verificarea se face cu dreptarul. Pardoseala podestelor trebuie să satisfacă condiţiile de calitate cerute îmbrăcămintei respective, iar dacă ea este din acelaşi material ca al treptelor, trebuie să fie executată la fel.

     Balcoanele şi logiile se verifică dacă corespund prevederilor proiectului : pardoseala şi scafele vor îndeplini condiţiile de calitate cerute conform specificatiilor tehnice. Se va verifica dacă este asigurată scurgerea apelor prin pante racordate la gurile aruncătoare de apă, executate din tablă, beton etc. Controlul executării corecte a pantelor se va face turnându-se pe pardoseala balconului o cantitate de apă şi observându-se dacă scurgerea ei se face complet şi corect. Se va verifica existenţa lăcrimarelor şi a dispozitivelor de evitarea prelingerii apei pe faţadă şi pe balcoane de la nivelele superioare. Se va verifica prin vizări şi măsurători adecvate continuitatea pe fiecare faţadă a logiilor şi a balcoanelor, îngrijindu-se de poziţionarea lor corectă în timpul execuţiei, astfel ca să se respecte cu stricteţe cotele la care au fost prevăzute în proiect şi sa se asigure aspectul estetic al faţadei.

     Parapetele trebuie să fie vertical pe toată înălţimea, verificarea făcându-se cu firul de plumb. De asemenea, pe porţiunile de aliniament, parapetele nu trebuie să aibă ondulaţii, curburi sau devieri atât în planul orizontal cât şi in planul vertical. Verificarea se va face cu dreptarul de 2 m. Pe porţiunile de curbă, parapetele trebuie să se desfăşoare cu continuitate pentru a realiza corect curbele prevăzute în proiect. Verificarea se face atât vizual cât şi prin folosirea unor şabloane corespunzătoare. Suprafaţa parapetelor de beton tencuit şi zugrăvit trebuie să corespundă condiţiilor de calitate cerute tencuielii şi zugrăvelii respective.

     Parapetele metalice şi de lemn trebuie să corespundă formelor arhitecturale şi dimensiunilor din proiect, să fie bine încastrate în vanguri, trepte, podeste, balcoane etc. Verificarea acestor încastrări se face prin clătinarea şi izbirea fiecărui element în parte.

     Mâna curentă mozaicată trebuie să fie executată din materialul şi în condiţiile prevăzute in proiect şi să corespundă formei, dimensiunilor şi coloriturilor stabilite, dându-se o importanţă deosebită aspectului estetic. Se va face deci mai întâi o verificare vizuală amănunţită a calităţii şlefuirii şi planeităţii suprafeţelor, controlând atât cu palma cât şi cu dreptarul de 2 m.

     La mâna curentă a parapetelor metalice se va controla ca în punctele de înnădire să nu existe praguri care să jeneze la palmă. Micile denivelări se vor înlătura prin polizare.

     Mâna curentă de lemn trebuie să corespundă formelor şi dimensiunilor din proiect. Ea trebuie sâ fie croită numai paralel cu fibrele, să fie lustruită, să nu aibă noduri, ştirbituri, fibre ieşite, crăpături, iar rosturile la înnădiri să nu depăşească 1 mm lăţime, să nu prezinte praguri şi sâ fie bine chituite.

     ABATERI LIMITĂ :

     SCĂRI :

La orizontalitatea treptelor :

  • denivelare admisă la fiecare treaptă - 1 mm/m ;
  • denivelare admisă la toată lungimea treptei - 2 mm ;
  • la înălţimea treptelor - 1 mm/treaptă ;
  • denivelări admise la podestele scărilor - 2 mm/m

     PARAPETE :

  • se admite pe toată lăţimea parapetului o deviere a verticalităţii - max. 2 mm ;
  • la mâna curentă mozaicată se admite o deviere a planeităţii - max. 1 mm ;
  • la mâna curentă de lemn, rosturile la înnădiri nu trebuie să depăşească în orice punct al profilului 1 mm.